ملبورن طی دهه اخیر چندین بار از سوی مجله اکونومیست و مرکز مرسر به عنوان بهترین شهر جهان برای زندگی معرفی شد. در این بررسی که هر ساله توسط اکونومیست انجام می شود؛ 140 شهر با در نظر گرفتن 30 شاخص مورد بررسی قرار می گیرند و از بین آن ها بهترین شهرها برای زندگی انتخاب می شوند. گفتنی است ملبورن بعد از هفت سال صدرنشینی، در سال 2018 نیز رتبه دوم را به خود اختصاص داده است.
ملبورن پایتخت فرهنگ و هنر استرالیا با حدود 5 میلیون نفر جمعیت، یک شهر چند فرهنگی با نزدیک به 180 گویش و زبان است که به خاطر ترکیب زیبای معماری و منحصر به فردش در کنار بناهای مدرن، شهرتی جهانی پیدا کرده است.
در ادامه از زبان« رابرت دایل» شهردار ملبورن به عواملی که باعث کسب این نتیجه شد اشاره خواهد شد.
تفکر مبتنی بر آینده نگری
من به جایگاه ملبورن در 50 سال آینده فکر می کنم و بعد به این می اندیشم که شهر در 10،5،2 و 20 سال آینده کجا باید باشد. در ادامه نیز به این فکر می کنم برای اینکه در آینده در آن جایگاه باشیم، اکنون باید چکار کنیم.
کاهش دمای شهر
بررسی ها نشان می دهد دمای هوا در بیرون شهر ملبورن نسبت به داخل آن 4 تا 5 درجه خنک تر است که این جزیره گرمایی ناشی از آسفالت معابر و حجم انبوه و متمرکز ساختمان ها در یک پهنه محدود است.
استراتژی جنگل شهری
در استراتژی جنگل شهری ما مکلف شدیم سالانه 3000 اصله درخت بکاریم. با این کار سایبان حاصل از درختان از 20 به 40 درصد رسید و همچنین موجب کاهش دمای مرکز شهر در حدود 4 درجه سانتیگراد خواهد شد. البته در همین ارتباط برای تامین آب مورد نیاز درختان، آب های سطحی را در مقیاس وسیع از طریق ایجاد مخازن در پارک ها، باغ ها و زمین های وسیع جمع آوری کردیم.
ارتقای کیفیت زندگی
هر سال 90 هزار نفر به جمعیت ملبورن اضافه می شود و ما پروژه های بزرگی برای جمعیت جدید طراحی می کنیم و حتی به حفظ سبک زندگی در معرض خطر مردم نیز فکر می کنیم. در کتابخانه هایمان اینترنت وای فای با سرعت بالا در اختیار همگان است. ما کمپین تبدیل سطوح بتنی و آسفالت به فضای سبز را راه انداختیم. همچنین ساخت مسکن ارزان و خانه ای ویژه معلولین از دیگر اقدامات ما در ملبورن است. البته این کارها با ساعت ها بحث و تبادل نظر با مشاوران درباره آینده شهر به دست آمده است.
هدایت زندگی به قلب شهر
با برنامه ریزی های هدفمند امروزه مردم ملبورن به ویژه جوانان علاقمند به سکونت در برج های نزدیک به محل کارشان در مرکز شهر هستند. آن ها ترجیح می دهند با دوچرخه و یا پیاده به سر کارشان بروند و از محیط فرهنگی پیرامون مانند کافه، رستوران، تئاتر، نمایشگاه و جشنواره ها لذت ببرند.
توجه ویژه به حرکت پیاده
ما طی 30 سال گذشته تلاش کردیم تا مردم را برای زندگی به مرکز شهر بازگردانیم. این کار با بهبود فضای عمومی، بهبود امکانات، تعریض پیاده روها، سنگفرش کردن آن ها بجای آسفالت و فراهم آوردن میز و صندلی در پیاده روها آغاز کردیم. ما در بخش مرکزی شهر بیش از سایر شهرهای جهان مبلمان شهری داریم و این اقدامات مردم را به توقف و لذت بردن از فضا ترغیب می کند. ما پیاده روها را تعریض کردیم تا برای پیاده روی مردم مناسب باشد. در مناطق مرکزی شهر حدود 68 درصد سفرها به صورت پیاده است.
رشد هوشمند
ما از سال 1994شروع به جمع آوری داده کردیم و تا الان در حال به روزرسانی آن هستیم تا بتوانیم بر اساس آن تغییرات شهر را در بازه طولانی مدت مطالعه کنیم و مطمئن شوین که در مسیر درست حرکت می کنیم.
دسترسی آسان به خدمات
دسترسی آسان به خدمات و کاربری های مورد نیاز شهروندان باید تا حد ممکن سهل و آسان باشد. در ملبورن زمان رسیدن به نزدیکترین خدمات و کاربری از هر نوعی برابر با 20 دقیقه است.